lørdag 8. november 2014



Skrot......?


Sitter her i marinaen på La Gomera og forsøker å oppdatere Navionics kartbrikker. Vi vet ikke helt når vi kan regne med å ha internett med litt brukbar kapasitet igjen. Så det hadde vært greit å få gjort en oppdatering eller to når man husker det, innenfor året som Navionics så generøst gir gratis oppdatering. Men det fungerer bare ikke. Ikke her heller.

Jeg har virkelig inntrykk at det er skrivebordsingeniører og ikke båtfolk som har lagt opp Navionics-regimet. Disse har vel knapt vært noe sted hvor det ikke er skikkelig bredbånd, langt mindre på lengre båttur virker det som. For uten skikkelig bredbånd fungerer det overhodet ikke, det er i alle fall min erfaring. Og knapt da heller, forresten. Vi kjøpte i vinter retten til å bruke et par dager av vår ellers tiltrengte fritid til å slite med å laste ned 3 kartområder, for den nette sum av ca 7000 kr. Dette var mens vi var hjemme, og hadde en ganske normal bredbåndslinje. Nedlastingen ble stadig avbrutt, og fremdriftsberegningen i minutter var helt urealistisk. Hvert minutt var i praksis 5-10 minutter i reell nedlastingstid, hvis nedlastingen da ikke ble avbrutt. Det kan virke som om Navionics sine servere slettes ikke er dimensjonert for den datatrafikken som behøves.

Navionics selger folk retten til å gjøre jobben med kartene selv, via dårlige servere. Deretter kan man få slite med oppdateringene på samme måte.

Det er vel slik at mange av de som kjøper elektroniske båtkart har tenkt seg på tur. Det er jo derfor de trenger kart. Når man er på lang tur, har man som regel ikke tilgang på ordentlig gode nettlinjer. Selv med ekstern internettantenne er kapasiteten i marinaene oftest ganske så begrenset. Og det blir håpløst å laste ned Navionics oppdateringer. Som man altså egentlig har betalt for. Til overmål så kjører Navionics bevegelig reklame på nedlastingssiden, det må da ta ekstra båndbredde fra den nettkapasiteten man har?

Som kunde opplever jeg denne servicen som kategori skrot. For disse dyre produktene burde det finnes et mer stabilt opplegg for nedlasting og oppdatering, slik at man i alle fall over tid får det man skal ha, uten at det blir kontinuerlige avbrudd. 






10-12 slike rapporter etter hverandre etter endeløs venting er ikke bra.




Etter ankomst Karibien er ikke daglig tilgjengelig internett av bedre kvalitet. I alle fall ikke om man, som meg, foretrekker å bruke PC i båten. Jeg liker ikke å ta PC'en i land med jolla pga risiko for fuktighet, sand eller annen uflaks. Så dette er hva man møter ved forsøk på oppdateringer:













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar