tirsdag 20. januar 2015



Solceller fra Kina

Solcellepaneler direkteimportert fra Kina er blitt lett tilgjengelige og relativt rimelige. Jeg synes de fleksible modellene i utgangspunktet har enda flere fordeler, som lett vekt og at de er ganske plasseringsvennlige.

Så før avreise fra Norge kjøpte jeg et 40 Watt og 2 stk 50 Watt. Det på 40 Watt skulle brukes i flyttbar modus, med en ganske lang ledning. Litt tap av effekt sikkert, men når man kan flytte panelet og ha det rettet mot solen i en lengre tid enn hvis det var fastmontert, får man betraktelig mer ut av det. Og det er viktig når landstrøm så og si er total mangelvare.

40-Watteren fikk fra første dag en ganske utsatt tilværelse på dekk der solen skinte. Og sjøen tidvis vasket over. Slike paneler er jo pr definisjon laget for å stå ute, men man gjør seg jo noen tanker likevel. Så jeg la ekstra tetningsmiddel der hvor ledningene gikk inn i koblingsboksen.

Knapt 8 måneder etter utreise er dommen for dette panelet klar. Disse tåler ikke utfordrende maritimt miljø. Koblingsboksen med diode er fylt med silikon, men det ser ut til at hårrørseffekt med saltvann tar knekken på det likevel. Det er irr på ledningene inne i silikonen. Panelet virker ikke lenger. For øvrig er det blitt ganske matt også. Muligens er saltvann trengt inn under plastlaget som dekker solcellene.

Skrot? Tja, løsningen i koblingsboksen virker ikke helt patent. Saltvann tåles i alle fall ikke, det gjenstår å se om de 2 andre panelene som er montert oppe på biminien holder stand mot fukten. Så om man bruker et slikt panel, la i alle fall ikke sjø vaske over det. Det virket ellers som om det leverte brukbart med effekt i begynnelsen.

Dårlig installasjon? Ja, det har jo vist seg med tiden. Flyttbar modus er veldig bra, men hold sjøvann unna. Og så er det jo slik at når det plutselig blåser opp, så er flytting av solcellepaneler ikke prioritet nummer en.



Rust og irr.




Panelet ble etter hvert ganske matt.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar